Afbranden door burn out – een goed gesprek met de vertrouwenspersoon

Voel jij je afgebrand (of bijna)?

Ga je met tegenzin naar je werk? Voel je je verplicht om door te gaan, jouw verantwoordelijke taken vast te houden? Want ja, geen zin om te werken dat hebben we allemaal wel eens, toch? Zo werk je door en brand je langzaam af. Maar: Je verlangt naar bed, je sleept je naar je werk en je vindt jezelf niet goed. Ik noem ‘jou’ als burn outkandidaat. Het kan vooral ook zo zijn dat wat ik hier schrijf herkenbaar is bij mensen in jouw buurt. Interpreteer ‘je’ dan zoals jou dat past. Misschien heb je vermoeide of branderige ogen, kun je opeens niet zo goed harde geluiden verdragen, heb je (meer) weekendhoofdpijn en in ieder geval helemaal geen zin om naar het werk te gaan! Het zijn vaak de harde werkers, de idealisten en de perfectionisten die over hun grenzen gaan. Je moet kunnen branden om af te branden.

Als het niet over gaat, als de brand steeds groter wordt, wat dan?

Een stap kan zijn om iemand over jouw probleem in vertrouwen te nemen. En daar zijn nou juist vertrouwenspersonen voor. Misschien heeft hij of zij al een vraag aan je gesteld die in die richting wees. Of heb je een vertrouwenspersoon die wat verder van je weg staat? Weet dan dat een vertrouwenspersoon is opgeleid zodat je hem of haar in vertrouwen kunt nemen. Oók als jouw vertrouwenspersoon extern is aangesteld.

Hoe word je weer de oude?

Vaak zie je dat burn out eerder op de loer ligt bij hard werkende,  zich op hun verantwoordelijkheid beroepende, vaak hoger opgeleide werknemers, de mensen die vinden dat ze door moeten, dat ze het goed moeten doen en dat ze vooral niet moeten zeuren. Herkenbaar? Dan is het niet vreemd wanneer ik je zeg dat het verstandig is om vooral aandacht aan jezelf te besteden! Gewoon, rust nemen voor jezelf en hier en nu ervaren hoe je hier bent.

  • Hoe adem je?
  • Sta je of zit je?
  • Waar sta of zit je? Hoe voelt dat?
  • Wat zie je, wat hoor je? Wat hoor je in jezelf (bijvoorbeeld je buik of je adem), in de ruimte waar je bent (bijvoorbeeld de radio, pratende of typende mensen) en buiten de ruimte waar je bent (bijvoorbeeld voetstappen,motoren van auto’s, machines, kopieerapparaten)
Naast goede coachgesprekken en al die andere dingen, veel aandacht voor het hier en nu en jezelf dus.

Neem tijdig contact op met iemand die je in vertrouwen kunt nemen. De vertrouwenspersoon kan een goede eerste stap zijn. Hij of zij kan je ook weer doorverwijzen naar de juiste remedie om weer de oude te worden.

Veel succes!!!

Advertisements

About iljas

Ben jij die professional die zich regelmatig afvraagt of hij of zij wel op de goede weg zit? Ben jij die professional die weer met plezier aan het werk en in het leven wil staan? Die effectief wil zijn in de communicatie met andere professionals? Met 'Een goed gesprek met' help ik jou om antwoord te vinden op je vragen. Ik ben als trainer, adviseur, communicatiedeskundige degene die jou en andere professionals helpt met aandacht voor jouw effectiviteit en plezier in die professionele rol. Dus als jij wel wat ondersteuning kunt gebruiken, dan kun je contact opnemen met mij. Lees ook mijn blog: iljasblog. Ik neem je er mee in mijn principe: 'being professional', op allerlei terreinen.
This entry was posted in burn out, werknemer and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s