Vertrouwenspersoon en / of betrouwbare collega

Ik hoorde laatst het verhaal van een vriend. Hij vertelt dat zijn collega bij hem aanschuift op kantoor om haar ongenoegen te uiten over de manier waarop zij wordt aangestuurd door haar meerderen. De vriend waar ik het over heb, is geen vertrouwenspersoon. Hij wordt wel in vertrouwen genomen.

Volgens mij is het wel belangrijk dat er op het werk mensen zijn, bij wie je je vrij voelt om je hart te luchten. Betrouwbare personen, dus. Dat is wel iets anders dan een vertrouwenspersoon. Als die vriend van mij bijvoorbeeld advies kan geven over de manier waarop het werk anders georganiseerd kan worden, of als hij het management hierover aanspreekt, dan kan dat. Een vertrouwenspersoon werkt anders.

Hij of zij is het eerste aanspreekpunt, houdt geheimhouding heel hoog in het vaandel en geeft desgewenst ‘technisch’ advies. Bijvoorbeeld over vervolgstappen. Daarom kan een externe vertrouwenspersoon meerwaarde bieden. En dat laat meteen ook zien dat elk voordeel zijn nadeel heeft:

  • VOORDEEL extern – een extern vertrouwenspersoon wordt niet gehinderd door te veel informatie in een organisatie en hoeft niet te struikelen over collegiale dwaalpaden. Hij / zij kan zich gemakkelijker beperken tot waar een vertrouwenspersoon voor staat, met de taken die ik hierboven heb beschreven.
  • NADEEL extern – een extern vertrouwenspersoon heeft tegelijk vaak minder kennis van de organisatie voor wie hij / zij werkt.

De keuze voor een vertrouwenspersoon hangt van de werkgever af. Dat kan te maken hebben met dingen als:

  • de grootte van een bedrijf,
  • het beeld dat die persoon heeft van wat een vertrouwenspersoon wel of niet doet,
  • het beeld dat hij of zij heeft van eigen mensen en hun geschiktheid voor de rol van vertrouwenspersoon.

Hoe het ook zij, de wet heeft een vertrouwenspersoon niet voor niets een rol gegeven. Het kan goed werken voor elk werkproces.

Advertisements

About iljas

Ben jij die professional die zich regelmatig afvraagt of hij of zij wel op de goede weg zit? Ben jij die professional die weer met plezier aan het werk en in het leven wil staan? Die effectief wil zijn in de communicatie met andere professionals? Met 'Een goed gesprek met' help ik jou om antwoord te vinden op je vragen. Ik ben als trainer, adviseur, communicatiedeskundige degene die jou en andere professionals helpt met aandacht voor jouw effectiviteit en plezier in die professionele rol. Dus als jij wel wat ondersteuning kunt gebruiken, dan kun je contact opnemen met mij. Lees ook mijn blog: iljasblog. Ik neem je er mee in mijn principe: 'being professional', op allerlei terreinen.
This entry was posted in betrouwbaar, collega, geheimhouding, werknemer and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s