Een vertrouwenspersoon is er om te wegen en adviseren, niet om te (ver)oordelen

Persoonlijk ben ik er niet goed in om mensen te veroordelen. Volgens mij heeft ieder iets wat hem of haar aantrekkelijk maakt. Vroeger, toen ik nog puberde, kreeg ik altijd het lacherige commentaar van mijn vrienden dat ik altijd zei: ‘ Hij / zij is best aardig.’

Eigenschappen vertrouwenspersoon

Misschien is dat een goede eigenschap van een vertrouwenspersoon. Niet oordelen, maar wegen. Een vertrouwenspersoon is voor alles het eerste aanspreekount voor een medewerker, en soms misschien ook voor anderen in de organisatie. Ik oordeel niet over personen omdat een beetje onderzoek leert dat de aard van een bepaald persoon zijn oorsprong heeft in een reden.

En ik wil niet graag personen veroordelen maar wel hun gedrag. Leiders als Mubarak, Ghadaffi of Al Assad ken ik niet persoonlijk. Ik veroordeel alleen wel hun gedrag! Hun macht lijkt hen in de bol te zijn geraakt. Maar daar mogen geen slachtoffers voor vallen.

Intuïtie 

Het betekent overigens wel dat ik een sterk ontwikkelde intuïtie heb. Persoonlijk zet ik die in om vrienden te maken of niet, of om professioneel met iemand samen te werken of niet. Maar dat heeft niets te maken met mijn rol als vertrouwenspersoon. Ik geef in zo’n geval geen oordeel, hetgeen niets met mijn intuïtie te maken heeft.

Als vertrouwenspersoon hoor ik je aan, weeg je verhaal en adviseer welke stappen jij kunt zetten. En, ik houd mijn mond tegen anderen!

Advertisements

About iljas

Ben jij die professional die zich regelmatig afvraagt of hij of zij wel op de goede weg zit? Ben jij die professional die weer met plezier aan het werk en in het leven wil staan? Die effectief wil zijn in de communicatie met andere professionals? Met 'Een goed gesprek met' help ik jou om antwoord te vinden op je vragen. Ik ben als trainer, adviseur, communicatiedeskundige degene die jou en andere professionals helpt met aandacht voor jouw effectiviteit en plezier in die professionele rol. Dus als jij wel wat ondersteuning kunt gebruiken, dan kun je contact opnemen met mij. Lees ook mijn blog: iljasblog. Ik neem je er mee in mijn principe: 'being professional', op allerlei terreinen.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s