Extern vertrouwenspersoon – betrouwbaar

Als jij dit leest, heb je belangstelling voor het idee van de vertrouwenspersoon, en dan ook nog wel van buiten het bedrijf? Waarom zou je dat willen? Ik vertel je kort waarom je dat (wel of niet) zou willen.

Jouw werkgever voert binnen het algemene arbeidsomstandighedenbeleid (Arbo) het beleid om te voorkomen of beperking van psychosociale arbeidsbelasting. Waardoor kan psychosociale arbeidsbelasting ontstaan? Dat kan bijvoorbeeld doordat een werknemer werkdruk voelt, of doordat hij of zij gepest wordt. Maar het kan ook k0men door een overval van buitenaf. Kortom, een medewerker bij eren bedrijf kan zich om verschillende redenen onveilig voelen in zijn of haar werk.

Een vertrouwenspersoon kan in zo’n geval opvang bieden om ondersteuning te bieden in zo’n situatie. Steeds meer bedrijven willen wel meewerken aan het aanstellen van een vertrouwenspersoon maar kunnen bij hun eigen personeel niemand vinden die die rol op zich neemt of kan nemen. Een extern vertrouwenspersoon kan uitkomst bieden.

En een extern vertrouwenspersoon heeft ook voordelen! Hieronder geef ik aan welke voor- en welke nadelen ik zie voor een extern vertrouwenspersoon:

Sta je voor die keuze? Voor (aankomende) vertrouwenspersonen is het mogelijk om goede, meerdaagse opleidingen te volgen die nodig zijn om:

  • de bevoegdheden en taken van een vertrouwenspersoon te leren kennen;
  • vaardigheden te oefenen die van een vertrouwenspersoon worden gevraagd.

Een leuke baan staat en valt met een prettige werkomgeving. Vertrouwen staat daarin voorop. Vind je niet?


Advertisements

About iljas

Ben jij die professional die zich regelmatig afvraagt of hij of zij wel op de goede weg zit? Ben jij die professional die weer met plezier aan het werk en in het leven wil staan? Die effectief wil zijn in de communicatie met andere professionals? Met 'Een goed gesprek met' help ik jou om antwoord te vinden op je vragen. Ik ben als trainer, adviseur, communicatiedeskundige degene die jou en andere professionals helpt met aandacht voor jouw effectiviteit en plezier in die professionele rol. Dus als jij wel wat ondersteuning kunt gebruiken, dan kun je contact opnemen met mij. Lees ook mijn blog: iljasblog. Ik neem je er mee in mijn principe: 'being professional', op allerlei terreinen.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s